Ronnie Karlsson
Jag är här för att bidra under en del av resan mot er inneboende och högre potential. Här kan ni läsa mer om mig, min filosofi och mina tidigare livs- och yrkeserfarenheter och utbildningar.
Jag är 46 år och börjar få ihop en hel del livserfarenheter av alla de skilda slag. Och just livserfarenheternas ryggsäck är en mycket skonsam variant av packning som blir lättare och lättare att bära ju mer påfylld den blir känner jag! Ja jag är verkligen tillfreds med åldrandet ur det perspektivet.
Min fritid tillbringar jag huvudsakligen tillsammans med min egen familj som består av min blivande fru efter snart 20 år tillsammans, hennes vuxna barn och vår hund. Vi myser och donar gärna i vårt nya hus samtidigt som vi gillar att spendera lämpliga dagar och stunder tillsammans med alla de andra nära och kära som betyder massor för oss och som fyller våra liv med mycket mening och kärlek.
Personligen stimuleras jag särskilt mycket av att också filosofera om livet, både via tankar i min ensamhet och via samtal med människor som är genuint nyfikna på sina samtalspartners; inget går upp emot ett samtal om livets både utmaningar och glädjeämnen och som vandrar lite mera på djupet och väcker nya friska tankar om hur att sig an och klättra längs alla sina berg!
Annan livsnödvändig stimulans för mina sinnen är idrottsevenemang ackompanjerade av goda lagkamrater, deras passionerade ledare och åskådare, att läsa en god bok, att skriva om livet, att lyssna på musik och att se på dokumentärer och inspirerande TV-serier som berör. Ett viktigt inslag i mitt liv är också att både be om och ta emot hjälp från min omgivning och ömsesidigt bjuda på detsamma; gåvor som förgyller livet helt enkelt.
Min filosofi
De allra flesta av oss människor bär högst sannolikt på en oändlighet av outnyttjad och så långt dold potential. Kanske beror det på invanda tanke- och beteendemönster som hindrar oss att se vad vi egentligen skulle kunna förmå. Eller kanske handlar det om ren och skär ovana att reflektera kring varför vi gör som vi gör, eller för den delen inte gör, som delvis sätter upp hinder för vår potentiella utveckling. Eller möjligen är det så att vi inte har ägnat så mycket tankemöda alls i syfte att verkligen utforska vad vi vill uppnå med våra yrkesval och vad vi vill med våra liv i det stora hela. Och för många människor är bristande självförtroende, självkänsla, självtillit och ständigt gnagande tvivel av alla de möjligaste slag i varierad omfattning, mycket svåra hinder för just personlig utveckling.
Genom att djupare utforska oss själva och de sammanhang vi finns i, och som påverkar vårt mående och våra färdigheter, kan vi också nå en högre förståelse om våra bakomliggande drivkrafter. Och därmed staka ut en mycket tydligare väg mot personlig utveckling. Det tror jag stenhårt på! Och när vi både ser och bättre förstår våra drivkrafter kan vi också i än större utsträckning förädla de resurser vi redan har parallellt med att vi ges större möjligheter att utveckla nya sätt att ta oss an och hantera de utmaningar som vi upplever i vår vardag. För att inte tala om att kunna hämta genuin kraft i alla de glädjeämnen som faktiskt dagligen finns i våra liv bara vi orkar se dem, ja ta in dem.
Högst sannolikt leder också nya insikter om dig själv till ett växande självförtroende, en allt starkare självkänsla och en ökad självtillit. I just yrkeshandledning ges du också möjlighet att utforska detta tillsammans med fler än bara dig själv vilket i regel gynnar din egen utveckling då din egen världsbild breddas med betydligt fler infallsvinklar än de du lyckas se via enbart din egen tankevärld. Och det är just det som har fångat mitt eget intresse för den processen ända sen jag första gången själv blev handledd i grupp tillsammans med kollegor för sisådär 15 år sedan nu; det är liksom helt omtumlande omvälvande underbart att tillsammans hitta nya vägar mot de gemensamma målen, även om det bara är du själv som i vissa fall i slutändan är den som ansvarar för att uppnå dem!
Min egen ansats i rollen som handledare i alla de här mötena är att försöka utforska den/de jag möter utifrån ett holistiskt synsätt där jag tänker att de systemteoretiska perspektiven spelar särskilt stor roll för att förstå en människas upplevelser och val av handlingssätt i nuet i relation till de sammanhang där denne verkar. Och har du kört fast i något kan den mest avlastande, förlösande och energigivande kraften för många vara att få sätta ord på sin egen upplevelse av haveriet och därefter finna sina nya sätt att med nyfikenhet möta just den utmaning som bara är den egna i slutändan!
Erfarenheter/utbildningar
Att jag fått förmånen att prova på många skilda, lärorika och superstimulerande arbetsuppgifter och yrkesroller under mina 15 år som socialarbetare tillskriver jag främst det faktum att jag valde att utbilda mig till socionom med start 2005. Dock vill jag med bestämdhet hävda att mina erfarenheter, både under livet självt och därtill i yrkeslivet, varit till minst lika stor hjälp för mig i den dagliga gärningen så här långt. Och jag tänker mig att kombinationen av de teoretiska kunskaperna jag skaffade mig då och även därefter tillsammans med de praktiska erfarenheterna och livsupplevelserna som jag hittills varit med om - och dessutom fortsättningsvis kommer att vara med om - är det som fortsätter leda min egen personliga utveckling även framöver; det finns outsinliga massor mer att upptäcka och så mycket mer kvar att lära på livets resa tänker jag.
Relevanta erfarenheter i urval:
- Handleder medarbetare och chefer både enskilt och i grupp
- Ger organisationskonsultation och utför utredning av både individ- och organisationsbehov
- Ger enskilt samtalsstöd i olika former
- Vårdkoordinator, handläggare, socialsekreterare, specialistsocionom och enhetschef inom socialtjänsten
- Föreståndare vid familjebehandlingshemmet Humlan som är en del av Humana AB
- Verksamhetschef vid vårdföretaget Mitt Eget Hem AB med bland annat HVB för ungdomar
- Enhetschef för medarbetare som ger stöd till personer med funktionsvariation
- Kurator vid beroendecentrum
- Medlevare/behandlingsassistent vid Hasselakollektivet
- Utredare vid FOU Välfärd Region Gävleborg - forsknings- och utvecklingsenhet som stödjer regionens socialtjänster
- Ordförande i fackföreningen SKTF (numera Vision) och vice ordförande i fackföreningen SSR lokalt i Ljusdals kommun
- Nämndeman i Förvaltningsrätten i Falun
- Förtroendevald i kommunfullmäktige i Ljusdals kommun
- Tränare och lagledare inom idrotts- och föreningsliv
Relevanta utbildningar i urval:
- Handledning i psykosocialt arbete, avancerad nivå, 45 hp, vid Ersta Sköndal Bräcke högskola, 2018-2020
- Socionomprogrammet 210 hp, vid Mittuniversitetet i Östersund, 2005-2008
- Övriga högskole- och universitetskurser i urval: Rättsvetenskap 15 hp, Beroendelära 7,5 hp, Svenska i text och grafisk form 30 hp och Idéhistoria 30 hp
- Ledarskapsutbildningar inom kommunal förvaltning, Humana som privat vårdinriktad koncern, fackförbunden Vision och SSR samt militären
Kontakta mig för kostnadsfri konsultation
Första konsultationen är alltid gratis - vi bokar in en tid där ni berättar om era behov och mål och där jag presenterar om och i så fall hur jag skulle kunna hjälpa er.